Nieuwe functionaliteiten en verbeteringen in WordPress 5.5

WordPress heeft onlangs weer een grote update uitgebracht: WordPress 5.5. Hierin zitten weer een aantal interessante nieuwe functionaliteiten en verbeteringen. Benieuwd welke? We hebben de hoogtepunten voor je op een rijtje gezet.

Qua verbeteringen en ontwikkelingen ligt de focus binnen deze update op een aantal vlakken:

Daarnaast zijn er (zoals gebruikelijk) weer een aantal issues/bugs opgelost.

Gutenberg

In de Gutenberg-editor zijn er een aantal nieuwe functionaliteiten en verbeteringen bijgekomen.

1. Patronen

Je kan websites nu sneller opbouwen en vullen, door middel van zogeheten patronen. Dit zijn een soort sjablonen. Je kan met een patroon een combinatie maken van verschillende contentblokken, zoals teksten, afbeeldingen en knoppen. Het is hierbij ook mogelijk dat je meerdere kolommen creëert.

Wanneer je een aantal vooraf gedefinieerde patronen hebt, kan je dus snel de opbouw van de pagina maken. Vervang de voorbeeldcontent door jouw eigen content ét voila!

2. Vormgeving is overzichtelijker

In de eerste versies van Gutenberg was het soms nog wat zoeken naar kolommen, groepen of contentblokken. In de ‘achterkant’ van de site wordt immers hetzelfde getoond als op de ‘voorkant’. WordPress heeft echter een aantal interactieve elementen toegevoegd, waardoor het intuïtiever is geworden. Je kunt hierdoor gemakkelijker zien in welk element je werkt. Daarnaast is het ook simpeler geworden om te navigeren tussen de contentblokken en de bijbehorende (bovenliggende) groepen.

3. Meer contentblokken

De beschikbare contentblokken zijn weer uitgebreid. Je kan door middel van het zoekveld jouw gewenste contentblok (bijv. afbeelding, tabel, formulier etc.) vinden.

Hierbij is het nu ook mogelijk geworden om blokken van ‘derde partijen’ te gebruiken. Zo kan je het direct downloaden en gebruiken. Dit werkt vergelijkbaar als met de plugins binnen WordPress. Let ook hierbij op dat je niet klakkeloos blokken downloadt en gebruikt. Het kan namelijk invloed hebben op de prestaties van je website.

4. Inline afbeeldingen bewerken

Het is nu mogelijk geworden om binnen een pagina of bericht direct een afbeelding te bewerken. Dit kon eerst alleen via de mediabibliotheek, maar nu dus rechtstreeks tijdens het bewerken van een pagina/bericht. Je kan de afbeeldingen roteren, bijsnijden, verkleinen en meer.

5. Desktop/mobiel/tablet voorbeeldweergave

Weergave op mobiel en tablet is tegenwoordig zeer belangrijk. Daarom heeft WordPress een functie toegevoegd, waarbij je de weergave op deze apparaten direct kan bekijken. Ideaal als je wilt weten hoe de content van jouw pagina wordt weergegeven op de verschillende schermgroottes.

Veiligheid

1. Plugins updaten

Het updaten van plugins is nu weer wat gemakkelijker geworden. Je kan bijvoorbeeld nu een plugin rechtstreeks updaten in WordPress zelf, via een zip-bestand. Dit kon eerst alleen via de pluginpagina (d.m.v. ‘Bijwerken’) of via FTP-verbinding. Bij het uploaden van het zip-bestand krijg je nu de keuze om de huidige versie door de geüploade te vervangen. Dit bespaart tijd, vooral bij premium plugins.

Daarnaast kan je nu ook automatische updates instellen pér plugin. Dit was voorheen alleen mogelijk voor álle plugins.

2. Dependencies geüpdatet

De dependencies zijn weer geüpdatet. Denk aan libraries als jQuery, SimplePie en PHPmailer.

Snelheid

Er is nu ingebouwd dat ‘lazyload’ werkt bij afbeeldingen. Lazyload is een techniek waarbij afbeeldingen pas worden geladen als je ze in beeld krijgt. Dit versnelt de laadtijd aanzienlijk. Helaas werkt deze techniek (nog) niet in Safari. Daarnaast werkt het ook niet voor achtergrondafbeeldingen, maar alleen voor elementen die de HTML-tag <img> hebben.

Vindbaarheid

Vanwege de vindbaarheid biedt WordPress nu ook een sitemap aan. Dit werkt hetzelfde als wat de Yoast SEO-plugin doet. Het toont een overzicht van alle posts (pagina’s, berichten etc.) binnen de website.

Volledige lijst

Voor de volledige lijst van de verbeteringen kan je kijken op de website van WordPress. Bij deze grote update zijn er overigens ook bugs ontdekt. Een aantal meldingen heeft te maken met het verwijderen van de jQuery migrate-functie. Hierdoor kunnen functionaliteiten niet meer (volledig) functioneren.

Heb je hierbij hulp nodig? Laat het ons weten; bel ons op 050 211 0020 of mail naar support@nordique.nl.


Gerelateerde artikelen


  • Algemeen
  • SEO
  • WordPress
  Case snelheidsoptimalisatie WordPress
  Jeroen

  Case snelheidsoptimalisatie: laadtijd met ruim 50% verbeterd

  Een zeer snelle website of webshop is tegenwoordig een must. Anders haken je potentiële leads/klanten af. Bovendien is een snelle site erg belangrijk voor SEO. Benieuwd hoe snelheidsoptimalisatie in de praktijk gaat? Lees in dit artikel hoe wij een webshop ruim 50% sneller hebben gekregen.

  Lees meer
  • Internetstrategie
  • SEO
  • WordPress
  Website prestaties
  Jeroen

  Misschien wel het beste wat je nu voor je website kunt doen!

  In tijden van crisis lijkt een investering in je website niet altijd de meest voor de hand liggende. Maar nu je in tijden van corona meer afhankelijk kunt zijn van online resultaat, is het zeker een goede optie. Ons advies? Verbeter de laadsnelheid van je website!

  Lees meer