Wordt Google Analytics verboden?

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over Google Analytics. De dienst van Google zou mogelijk illegaal zijn en wellicht verboden worden. Vrijwel alle sites die wij beheren hebben een integratie met Google Analytics. Wat is de situatie nu en wat gaat er gebeuren? Wordt Google Analytics verboden?

Huidige situatie

Volgens de Noorse privacytoezichthouder Datatilsynet is Google Analytics mogelijk illegaal. Dit werd gesteld nadat de Oostenrijkse privacytoezichthouder uit had gesproken dat Google Analytics in strijd zou zijn met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die van toepassing is in de Europese Unie. 

De Oostenrijkse privacytoezichthouder onderzocht Analytics na een klacht van privacyorganisatie NOYB. NOYB heeft meerdere klachten over Analytics ingediend bij landen binnen de Europese Economische Ruimte, waaronder Noorwegen. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft ook een aantal klachten ontvangen en deelde de zorgen over Google Analytics. De AP vermeldt sinds medio januari 2022 op hun website dat Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan in Nederland.

Wat is er volgens deze partijen mis met Google Analytics?

Google Analytics zou in strijd zijn met de AVG. De AVG is een Europese verordening waarin regels over de verwerking van persoonsgegevens door bedrijven en overheidsinstanties zijn opgenomen. Eén van deze regels betreft het cookiebeleid van websites. Middels cookies worden persoonsgegevens, zoals interesses en internetgedrag verzameld. 

Deze persoonsgegevens worden verwerkt in Europa, maar ook in Amerika. Buiten het toeziend oog van de Europese Unie dus. En dat zou in strijd zijn met de AVG. Dit oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie ook al in juli 2020. Echter, hield een sterke lobby vanuit Amerika een verbod tot nu toe tegen. Google en andere techgiganten verweerden zich door een eerder uitgekomen wet aan te halen die standaard clausules over software-gebruik verdedigde. 

Persoonsgegevens Google Analytics

Max Schrems, oprichter van de Oostenrijkse privacyorganisatie NOYB, diende recentelijk een lijst met klachten in over de grote techgiganten bij zijn nationale privacytoezichthouder. Hij stelde dat de grote techbedrijven nog steeds de AVG schenden door de manier waarop zij met data van Europese burgers omgaan. De Oostenrijkse privacy-autoriteit ging hier in mee en oordeelde dat het delen van identificatiegegevens inderdaad niet te rijmen valt met de Europese wetgeving. De komende tijd zullen andere privacywaakhonden in de Europese Unie zich over deze kwestie buigen.

Wordt Google Analytics verboden?

Het is afwachten wat de andere privacytoezichthouders zullen besluiten. Ook de Franse privacy-autoriteit oordeelde dat Google Analytics illegaal is. Het is in het verleden voor de techbedrijven vaker afgelopen met een sisser, maar deze keer zou het zomaar anders kunnen zijn. Dat is aardig risicovol aangezien veel bedrijven erg afhankelijk zijn geworden van Google Analytics. In navolging van deze consternatie is het überhaupt verstandig om als websitehouder na te denken over alternatieven voor de technologie van Google. Zo vindt ook onze front-end developer Ronald Dijkstra:

“Vanwege het feit dat Google Analytics onder vuur ligt door voortdurende privacykwesties en daarom mogelijk verboden wordt, is de tijd aangebroken om serieus te kijken naar alternatieven. Wij denken graag mee.”

Alternatieven

Er zijn een aantal alternatieve diensten op te noemen die enigszins in de buurt komen van Google Analytics. Diensten als Adobe Analytics en Clicky zijn prima opties, al moet je voor sommige programma’s wel flink de portemonnee trekken. Adobe Analytics is bijvoorbeeld zo’n betaalde dienst en bovendien erg prijzig. Vaak hebben gratis diensten als Clicky een pro-versie waar je een abonnement voor moet afsluiten. Daarnaast worden de meeste diensten in Amerika gehost. Deze alternatieven zouden in de toekomst ook tegen een verbod kunnen aanlopen.

Naast bovenstaande alternatieven heb je ook clouddiensten als Piwik PRO en Plausible. Matomo (voorheen Piwik) en Open Web Analytics zijn open source-opties om bezoekersstatistieken bij te houden. Piwik PRO en Matomo zijn twee verschillende diensten, ondanks dat ze dezelfde naam hebben. Naast dat Matomo en Open Web Analytics intuïtief werken en relatief veel op Google Analytics lijken, hebben ze nog een ander groot voordeel: de data wordt opgeslagen op je eigen webserver, een zogeheten self hosted-oplossing. Gegevens worden dus niet op een server in Amerika opgeslagen.

Het meest wijs is om zelf een dienst op te zetten voor het opslaan van gebruikersstatistieken. Zo ben je voorbereid op toekomstige verboden van diensten die hun data in de VS verwerken.

Voor nu is Google Analytics nog steeds te gebruiken, maar de toekomst is onzeker. Recentelijke ontwikkelingen laten zien dat je ook naar andere tools moet kijken, ondanks dat de meeste websites op dit moment nog gebruik maken van Google Analytics.

Wil je met ons van gedachten wisselen over bezoekersstatistieken en alternatieven voor Google Analytics? Neem eens contact op met Marcel via 050 – 211 0020 of mail naar info@nordique.nl.


Gerelateerde artikelen


  • Algemeen
  • Google Analytics
  • Internetstrategie
  • Webshop
  • WordPress

Waarom maak je wireframes?

Wireframes. Een fenomeen binnen de ontwikkeling van websites, webshops en webapplicaties die nog onderbelicht is gebleven. Wat zijn het en waarom maak je wireframes?

  • Algemeen
  • Google Analytics
  • Internetstrategie
  • Webshop