Eigen software op maat: software laten ontwikkelen

Toe aan de volgende stap met je onderneming? Kunnen bedrijfsprocessen beter geoptimaliseerd worden, maar heb je de kennis niet in huis? Overweeg dan om software op maat te laten maken. We leggen je graag uit waarom je eigen software laten ontwikkelen een goed idee kan zijn.

Technologie is fantastisch! Dankzij het internet kun je eenvoudig kennis opdoen en dankzij software kun je mooie dingen maken, bekijken en spelen. Bovendien kun je saaie taken automatiseren of makkelijker uitvoeren. Ook zetten steeds meer bedrijven informatie- en communicatietechnologie in om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Welk bedrijf maakt geen gebruik van programma’s van Microsoft, Google of een andere partij om te werken en om te communiceren met collega’s, partners en klanten?

Steeds meer bedrijven kiezen daarnaast voor een software op maat-oplossing. Software op maat is software speciaal voor jou ontwikkeld. Met maatwerk software kun je je werknemers, klanten en partners beter bedienen.

Inhoudsopgave:

Standaard software vs. software op maat

Waarom kiezen voor software op maat?

Software op maat laten maken: 10 tips

Wanneer heb je maatwerk software nodig?

Wat kost software op maat laten ontwikkelen?

Nordique en software op maat

Standaard software vs. software op maat

Standaard softwarepakketten bieden lang niet altijd wat je nodig hebt. Begrijp ons niet verkeerd: er zijn prachtige pakketten beschikbaar, maar software laten ontwikkelen heeft ook zo zijn voordelen.

Bij software op maat bepaal jij de functionaliteiten van het programma, plus hoe het samenwerkt met andere systemen binnen je bedrijf. Naar eigen smaak aan te passen dus! Dit kan bijvoorbeeld een eigen voorraadbeheersysteem zijn, een unieke ‘mijn-omgeving’ applicatie of een ordersysteem. Vaak wordt software op maat ontwikkeld door in-house developers of een externe partij.

smoelenboek intranet software op maat

Het smoelenboek van ons intranet.

 Waarom kiezen voor software op maat?

Wanneer je je eigen software laat ontwikkelen, bepaal je zelf de functionaliteiten. Zo kun je het gebruik aanpassen op je medewerkers en of klanten.

 • Af te stemmen op je eigen wensen
  Wanneer je je eigen software laat ontwikkelen, bepaal je zelf de functionaliteiten. Zo kun je het gebruik aanpassen op je medewerkers en of klanten.
 • Toekomstbestendig
  Als je software van een andere partij afneemt, ben je afhankelijk van die partij. Mocht het bedrijf in de toekomst stoppen met het aanbieden van de software of kopje onder gaan, dan kun je de software niet meer gebruiken. Wanneer je al je bedrijfsprocessen hebt ingericht op dat ene specifieke programma, heb je een probleem. Bij maatwerk software houd je de regie in eigen handen.
 • Schaalbaarheid
  Je kunt de software laten meegroeien met je bedrijf. Ga je een bepaalde kant op met je onderneming? Ben je van plan om meer mensen aan te nemen of om bedrijfsprocessen te automatiseren? Laat maatwerk software ondersteunend zijn aan jouw wensen. Breng je software uit in fases en bepaal zelf welke functies je per keer implementeert.
 • Betere marktpositie
  Wanneer je de juiste software op maat ontwikkelt, zou je net iets sneller en makkelijker dan je concurrent kunnen werken. Een handig systeem voor je klanten, een stuk handwerk wegnemen, beide voorbeelden van waarom jij een streepje voor op je concurrentie zou kunnen hebben.

Software op maat laten maken: 10 tips

Voordat je je eigen software laat ontwikkelen, dien je goed na te denken over wat het eindresultaat moet worden. Daarom geven we je een aantal tips waar je aan moet denken wanneer je software op maat laat ontwikkelen.

 1. Stel duidelijke doelen
  Ga van te voren goed na welke specifieke doelen je wilt bereiken of welke problemen de software moet oplossen. Welke langetermijndoelen maakt de software mogelijk? Wat moet de software kunnen?
 2. Betrek je teamleden
  Zorg dat je draagvlak creëert binnen je organisatie en neem je teamleden mee in het proces. Zij zijn degene die uiteindelijk met het programma zullen gaan werken! Blijf communiceren over de voortgang van het project en neem ze mee in testrondes. Geef ook trainingen over hoe je de software dient te gebruiken.
 3. Geef belangrijke functionaliteiten prioriteit
  Begin met het implementeren van de functies waar je het meest aan hebt. Bouw later eventueel uit met extra functionaliteiten.
 4. Houd rekening met toekomstbestendigheid
  Zorg ervoor dat de software uit te bouwen is. Zijn er in de toekomst koppelingen met andere systemen nodig? Kunnen er later nieuwe modules worden toegevoegd?
 5. Gebruikersrechten
  Denk van te voren goed na over de toegangsrechten van je software. Hoe meld je nieuwe gebruikers aan en af, en wie heeft er toegang tot bepaalde gegevens?
 6. Probeer rekening te houden met hybride werken
  Werk je veel op locatie bij een klant of heb je hybride werken omarmd? Dan is het belangrijk dat de software overal beschikbaar is. Heb je bijvoorbeeld internet nodig om de software te gebruiken of kan de software ook offline gebruikt worden?
 7. Schep duidelijkheid over het eigendomsrecht
  In de meeste gevallen is de software die voor jou gemaakt wordt ook daadwerkelijk eigendom van jou. Ga dit wel goed na bij jouw softwareontwikkelaar en stem dit van te voren goed af.
 8. Subsidies
  Er zijn regelmatig initiatieven vanuit overheidsorganen waarbij je subsidie kunt krijgen voor digitalisering. Doe er je voordeel mee!
 9. Veiligheid
  Ga na hoe veilig de software moet zijn. Kies je er bijvoorbeeld voor om tweefactorauthenticatie of een vorm van encryptie te gebruiken?
 10. Vermarkten van software?
  Wil je de tool eventueel vermarkten? Wellicht ben je niet de enige die behoefte heeft aan de software.

Wanneer heb je maatwerk software nodig?

Hoe kom je tot het besluit om voor software op maat te kiezen? Dat kan verschillende redenen hebben. Onderstaand vind je een aantal problemen die maatwerk software voor je zouden kunnen oplossen.

 • Processen kosten meer tijd dan nodig is
  Zijn je werknemers elke dag tijd kwijt aan papierwerk? Software op maat kan deze onnodige handelingen wegnemen.
 • Je dataverwerking gaat veel te traag
  Verwerk je data nog handmatig via Excel? Dat kost ontzettend veel tijd. Dankzij software op maat kun je automatisch data uitlezen, rapporten opstellen en doorzetten naar andere systemen.
 • Je gebruikt aan elkaar geknoopte tijdelijke oplossingen
  Maak je gebruik van aan elkaar geknoopte oplossingen of gratis software met beperkingen? Software laten ontwikkelen is de oplossing!
 • Afstemming tussen verschillende afdelingen loopt stroef
  Software op maat maakt afstemming tussen verschillende afdelingen beter mogelijk. Stuur automatisch informatie door tussen afdelingen en stem processen beter op elkaar af. Print bijvoorbeeld automatisch pakbonnen uit bij een bestelling op je webshop.
software opmaat declaratietool

Declaratiesoftware van Nordique.

Wat kost software op maat laten ontwikkelen?

Is software laten ontwikkelen niet ontzettend duur? Ja, dat kan. Het is in ieder geval een investering te noemen. Toch is software laten ontwikkelen – ten opzichte van het gebruiken van standaard softwarepakketten – niet altijd duurder of minder duurzaam.

Wanneer je een pakket afneemt van bijvoorbeeld Microsoft of een andere grote softwarepartij, betaal je een vast bedrag. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het bedrag in ieder geval niet zal afnemen. Bovendien verschijnen of verdwijnen er nieuwe functionaliteiten en betaal je vaak voor extra gebruikers.

Bij software op maat betaal je eenmalig een bedrag en betaal je pas meer wanneer je voor doorontwikkeling kiest. Daarnaast moet je ook de onafhankelijkheid, schaalbaarheid en aanpasbaarheid die eerder in het artikel worden genoemd in acht nemen. Uiteraard zullen de kosten variëren op basis van de schaal van het project.

Bovendien kun je tijd en geld besparen met software op maat. Maatwerk software kan jouw medewerkers bepaalde taken of handelingen uit handen nemen, waardoor ze zich bezig kunnen houden met andere dingen, bijvoorbeeld met de groei van het bedrijf.

Nordique en software op maat

Nordique heeft al enkele jaren ervaring met het ontwikkelen van software op maat. Zo ontwikkelden we een algoritme voor de Beta Business Days. Voor hen maakten we het mogelijk om studenten en bedrijven aan elkaar te koppelen voor een netwerkevenement. Hierbij werd de beste match gevonden, rekening houdend met zowel de voorkeuren van de bedrijven als de studenten.

Voor Floer ontwikkelden we een systeem waar we hun voorraadbeheer, orderverwerking, klantregistratie en facturatie nauwer laten samenwerken. Lees het klantverhaal over onze samenwerking met Floer voor een completer beeld.

Software op maat quote

Advies nodig?

Benieuwd hoe software op maat voor jouw bedrijf of onderneming kan werken? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Bel gerust eens op 050 – 211 0020 of neem contact met ons op via info@nordique.nl.


Gerelateerde artikelen


 • Algemeen
 • Internetstrategie
 • Webshop
 • WordPress

De kracht van WordPress gecombineerd met Laravel

Bij Nordique begrijpen we dat jouw weboplossing méér is dan een online visitekaartje. Met het juiste platform kun je complexe functionaliteiten integreren, zoals koppelingen naar een CRM of ERP-pakket. Maar hoe kies je het beste platform voor je zakelijke behoeften?  Wat als we je vertellen dat je het gebruiksgemak van WordPress kunt combineren met de […]

 • Algemeen

Beveilig je persoonsgegevens met 2-factor authenticatie

Als gewaardeerde klant van Nordique begrijpen we hoe belangrijk het is om de persoonsgegevens op jouw website of webshop veilig te bewaren. Denk aan formulierinzendingen, gegevens van klanten, wachtwoorden of andere gevoelige data. Bij Nordique nemen we jouw veiligheid serieus en bieden we volledige ondersteuning. Met een onderhoudscontract omvat onze aanpak standaard veiligheidsmaatregelen voor websites […]