WCAG 2.1 in de basis uitgelegd

Heb je een website of webshop en zijn de termen WCAG of digitale toegankelijkheid nieuw voor jou? Wellicht kan dit artikel je verder helpen met het verbeteren van jouw site.

Wat is WCAG of digitale toegankelijkheid?

Laten we beginnen met de afkorting WCAG; het staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Het komt er in het kort op neer dat je jouw content zo toegankelijk mogelijk maakt voor mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan slechtzienden of analfabeten. Door middel van het volgen van webrichtlijnen zorg je ervoor dat deze groep jouw website goed kan bedienen. Dit noemen we ook wel het digitaal toegankelijk maken van jouw website.

In Nederland is dit verplicht voor (semi-)overheidswebsites. Dit is opgenomen in de wet ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’. Hierbij is het ook verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op je website te hebben.

Er bestaan inmiddels meerdere versies van de WCAG. Versie 2.0 en versie 2.1 zijn al uitgebracht (in 2018), dit jaar wordt versie 2.2 verwacht. Wanneer je aan de nieuwste versie voldoet, voldoe je ook aan de oudere versies. Dit heet ook wel ‘backwards compatible’.

Binnen de WCAG heb je ook verschillende niveaus. Deze worden aangeduid met A, AA (dit is wettelijk verplicht) en AAA. Er zijn maar liefst 78 succescriteria (waarvan 50 op AA niveau) waaraan je website moet voldoen.

Waarom WCAG?

Voordat WCAG in het leven werd geroepen waren er nog geen standaarden op her gebied van toegankelijkheid. WCAG is een voortvloeisel uit W3C en individuen en organisaties wereldwijd. De standaarden moeten ervoor zorgen dat mensen met een beperking goed kunnen navigeren door websites en webshops.

Waaraan moet je website voldoen?

In de webrichtlijnen staan heel erg veel regels en ‘voorwaarden’ waaraan je site moet voldoen. Je kan de WCAG grofweg onderverdelen in twee secties. De eerste is content, de tweede is techniek. Uiteraard zijn er overlappende zaken, maar het gros kan je in een van deze twee ‘vakjes stoppen’.

Het gaat hierbij om content als tekst, afbeeldingen, geluiden, maar ook code, opmaak, structuur en presentatie. Voorbeelden van concrete maatregelen zijn:

 • Een voorleesfunctie;
 • Hoge kleurcontrasten;
 • Lettergroottes aanpasbaar maken;
 • Video-ondertiteling;
 • Alt-teksten bij afbeeldingen;
 • En natuurlijk nog meer.

Wie moet aan de WCAG voldoen?

Zoals gezegd is het verplicht voor (semi)overheidswebsites en publiekrechtelijke instellingen om te voldoen aan de webrichtlijnen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je minimaal versie 2.1 met niveaus A en AA moet hanteren, plus het hebben en beschikbaar maken van de toegankelijkheidsverklaring.

Hoe kan ik mijn website compliant maken?

Er zijn een heleboel punten in de WCAG waaraan de website moet voldoen. Het kan daarom verstandig zijn om een scan te laten doen, zodat je kan inzien aan hoeveel punten je nog aandacht moet besteden. Deels kan dit bij je eigen organisatie liggen (het content gedeelte), maar ook bij je webbouwer (het technische gedeelte).

Heb je hierbij hulp nodig? Neem eens contact op met Marcel via 050 – 211 0020 of mail naar info@nordique.nl. We helpen je graag!


Gerelateerde artikelen


 • Algemeen
 • Internetstrategie
 • Webshop
 • WordPress

De kracht van WordPress gecombineerd met Laravel

Bij Nordique begrijpen we dat jouw weboplossing méér is dan een online visitekaartje. Met het juiste platform kun je complexe functionaliteiten integreren, zoals koppelingen naar een CRM of ERP-pakket. Maar hoe kies je het beste platform voor je zakelijke behoeften?  Wat als we je vertellen dat je het gebruiksgemak van WordPress kunt combineren met de […]

 • Algemeen